NAROČITE SE NA TERMIN

Košarica

Vnetje dlesni – Kako ga prepoznati, zdraviti in preprečiti?

vnetje dlesni naslovna

Vnetje dlesni ali gingivitis je stanje, pri katerem se zaradi prekomernega kopičenja oblog na zobeh pojavi krvavenje, bolečina in oteklina. Dlesni pri tem nabreknejo, spremeni se barva dlesni in pojavi se ustni zadah.

To ni le neprijetno ampak lahko tudi vodi do težjih bolezni zob in obzobnih tkiv ali parodontalne bolezni, ki velja za najbolj razširjeno kronično bolezen. Težave z dlesnimi se običajno začnejo brez večjih simptomov in potekajo neopazno ter neboleče. 

Kako nastane vnetje dlesni?

Dlesen je mehko tkivo, ki obdaja zob. Prostor med zobom in dlesnijo imenujemo dlesnin žleb, kjer se prične nabirati plak. Zobni plak je mehka nemineralizirana masa, ki se čvrsto prilepi na zobno površino. Sestavljajo ga bakterije, mrtve celice, slina in ostanki hrane. Kopiči se na težje dostopnih površinah zoba, robu dlesni in se pojavi tudi na zalivkah, prevlekah in protezi.

Bakterije v zobnem plaku so primarni vzrok za nastanek gingivitisa. Zobni plak daje občutek kosmatih zob, ga ne vidimo in ga lahko odstranimo s ščetkanjem.

Plak, ki ga ne odstranimo na površini zoba mineralizira in nastane kalkulus ali mineraliziran bakterijski plak ali zobni kamen. Pojavi se nad dlesnijo in/ali pod dlesnijo in ga ne moremo odstraniti s ščetko ter otežuje ustno higieno. Zobni kamen sam po sebi ni škodljiv, a so škodljive bakterije, ki v njem prebivajo in se razmnožujejo.
  

Če vnetje dlesni, pravočasno in ustrezno zdravimo, se simptomi izboljšajo že v nekaj dneh. Kadar vnetja dlesni ne zdravimo, lahko vnetje napreduje v globlja obzobna tkiva in je zdravljenje lahko dolgotrajno. Prisotnost zobnih oblog pa povečuje možnost nastanka kariesa

Vzroki za nastanek vnetja dlesni

Glavni vzrok za vnetja dlesni je SLABA USTNA HIGIENA. Kadar se mehke zobne obloge ali bakterijski plak kopičijo na robu med zobmi in dlesnijo ter v medzobnem prostoru, povzročajo vnetje dlesni.

Krvavenje je lahko zelo dolgo edini znak, ki nas opozarja na prisotnost vnetja. Vse druge znake pa se odkrije, ko je bolezen že napredovala in je škoda že velika. Poleg slabe ustne higiene pa med dejavnike tveganja uvrščamo še stres, hormonske spremembe, oslabljen imunski sistem, sladkorna bolezen, kajenje, pomanjkanje vitaminov in dedne lastnosti

Zdrave dlesni so rožnate, čvrste in NE KRVAVIJO. Medtem ko so vnete dlesni nabrekle, pordele, lahko se pojavi tudi gnoj in med ščetkanjem krvavijo.

Kaj pomaga pri vnetju dlesni?

Pri vnetju dlesni najbolj pomaga ustrezna ustna higiena. Ustrezna ustna higiena pa pomeni, da z vseh površin vsakega zoba in dlesni odstranite zobne obloge. Za preprečevanje težav z zobmi in dlesnimi ni dovolj, da si dvakrat na dan zobe očistimo z mehko ščetko. Z njo očistimo le tri od petih površin vsakega zoba (sprednjo, zadnjo in grizno ploskev). Med zobmi, kamor z zobno ščetko ne sežemo, pa bodo škodljive bakterije ostale. Torej le zobna ščetka ni dovolj. 

 

Pomembno je, da je zobna ščetka mehka in ima goste ščetine. Zobno ščetko uporabljamo dvakrat na dan zjutraj in zvečer. Položimo jo tako, da polovica ščetin pokriva dlesen, druga polovica pa zobe, in ščetkamo z majhnimi krožnimi gibi.

zobna nitka in higiena zob

Funkcija medzobne ščetke ali nitke

Za čiščenje medzobnih prostorov uporabimo medzobno ščetko ali nitko.
Medzobne prostore najučinkovitejše očistimo z ustrezno velikimi medzobnimi ščetkami. 

 

Te morajo biti tanke, gibljive in imeti vzdržljivo žično jedro ter dolge in mehke ščetine. Če je medzobna ščetka premajhna, ne zapolni celotnega medzobnega prostora. Ustrezno veliko medzobno ščetko vstavimo v medzobni prostor pri dlesni in jo potisnemo v medzobni prostor ter nato izvlečemo. 


Zobna nitka je učinkovita predvsem v zelo tesnih medzobnih prostorih. Uporablja se predvsem tam, kjer dostop z medzobno ščetko ni mogoč, pri čiščenju zobnih vsadkov in mostičkih ter fiksnem ortodontskem aparatu. Pomembno je, da je njena uporaba pravilna, saj sicer tvegamo poškodbe dlesni. Nitko si navijemo okoli sredincev, palca sta prosta, saj z njima premikamo nitko. Pazimo, da sta palca, ki nadzorujeta njeno gibanje čim bolj skupaj. S kratkimi žagajočimi gibi nitko previdno vstavimo v medzobni prostor. Ko je nitka vstavljena v medzobni prostor, objamemo stran zoba v obliki črke C in očistimo zobne obloge tudi pod robom dlesni z rahli potegljaji od dlesni navzgor.  

Ustrezna zobna pasta

Zobne paste so poleg zobne ščetke osnovno in najpomembnejše sredstvo ustne higiene. Pomembno je, da izberemo zobno pasto s fluoridom, saj fluorid ojača sklenino, naredi jo odpornejšo proti delovanju kisline, v začetni fazi kariesa omogoči ponovno mineralizacijo in regeneracijo delov zoba, ki so se že začeli razgrajevati. Poleg fluorida pa v zobnih pastah najdemo še abrazivne delce, detergente, antiseptike, arome, sladila, sredstva za ohranjanje konsistence, konzervanse in vodo. Uporaba zobnih past s fluoridi je eden izmed glavnih razlogov za zmanjšanje pojava kariesa. Na zobno ščetko pa nanesemo za zrno graha veliko količino zobne paste. 

 

Ustne vode uporabljamo kadar je mehansko čiščenje zob in obzobnih tkiv oteženo ali celo nemogoče. Ustne vode morajo delovati antiseptično, protivirusno in protimikrobno ter imeti čim manj neželenih učinkov. Zaželeno je, da ustne vode ne vsebujejo penil SLS, alkohola in močnih arom

Preventivni ukrepi za zdrave dlesni

Vsak izmed nas ima prisotne zobne obloge – naberejo se že v nekaj urah. Zaradi tega, si je potrebno zobe ščetkati dvakrat dnevno. Trde zobne obloge ali zobni kamen pa se navadno odstranjuje dvakrat na leto ali enkrat na leto. Pri določenih primerih se zobni kamen odstranjuje tudi na tri mesece. Za profesionalno čiščenje zob poskrbi ustni higienik.


Krvavenje v ustih je znak za ALARM. Obiščite zobozdravnika, ki vam bo svetoval o primerni ustni higieni ali zdravljenju. Samo čisti zobje so zdravi zobje. Ob popolni ustni higieni je potrebno še poskrbeti za redne preglede pri zobozdravniku in ustnem higieniku ter zdrav način življenja. Žal pa je še vedno prisotno mnenje, da je krvavenje iz dlesni povsem nekaj normalnega. Potrebno si je zapomniti, da je vnetje dlesni lažje preprečiti, kot pa zdraviti posledice.

Lea Cizej, dipl. ustni higienik

Lea Cizej, dipl. ustni higienik

Lea Cizej, dipl. ustni higienik, je strokovnjakinja, ki se osredotoča na izboljšanje vaše ustne higiene in zdravja dlesni ter preprečevanja in zdravljenja paradontoze. S svojim strokovnim znanjem in izkušnjami poskrbi za celostno nego vašega ustne higiene, da dosežete svež in zdrav nasmeh.

Delite to novico

Podobne novice

Naročite se na termin!