NAROČITE SE NA TERMIN

Košarica

Zdravljenje parodontoze – dlesni

Parodontologija Zobozdravstvo Diamant - vnete dlesni, bolezni dlesni

Diagnostika in zdravljenje vnetja obzobnih tkiv

Če se ob zobu nabirajo obloge – zobni plak, bakterije v oblogah povzročajo vnetje in krvavenje dlesni, ki pa lahko preide tudi v parodontitis, bolj poznan pod imenom parodontoza.

Parodontoza je bolezen obzobnih tkiv in lahko vodi do popolne izgube obzobne kosti, zato zobje na koncu izpadejo. Poteka počasi, tako da ob zobu nastajajo žepki, v katerih se nabirajo bakterije, ki žepke počasi in vztrajo poglabljajo.

Ni naključje, da so za naslov revije New York Time leta 2004 uporabili naslov Parodontalna bolezen – tihi ubijalec. Takrat so začeli tudi javnost obveščati o vplivu parodontalne bolezni na bolezni telesa, ki danes pestijo veliko število ljudi in jih imenujemo civilizacijske bolezni. Zobje so namreč s koreninami vraščeni v čeljustno kost zato vsako vnetje na tem pripoju lahko vpliva na celoten organizem.

Izguba zob je še najmanj v primerjavi s tem, kaj ta kronična okužba pomeni za zdravje celega organizma.

Vendar pozor, bolezen lahko zaustavimo, potrebno je le vaše sodelovanje in redne kontrole pri zobozdravniku, ki bo krotil vnetje v obzobnih žepkih. V našem centru najprej izmerimo globino obzobnih žepkov z elektronsko računalniško parodontalno sondo, nato podatke uvozimo v računalnik in izberemo terapijo glede na napredovanje bolezni in tveganje za razvoj.

Trde obloge čistimo s piezzo in ultrazvočnimi aparaturami, pri globjih žepkih pa še ročno s posebnimi inštrumenti, luščimo in gladimo zobne korenine, tako da temeljito odstranimo vse inficirane obloge in zobni cement.

Že čez en teden ponovimo meritve in na mestih, kjer se vnetje ni povsem ustavilo, z laserjem obdelamo obzobne žepke. Tako pri ca. 75% pacientov ni potrebno operirati dlesni z reženjsko operacijo. Tako jim prihranimo stres in bolečine, pa tudi denar.

Laserska dezinfekcija žepkov v kombinaciji z ročnim luščenjem in glajenjem korenin je dokazano enako uspešna kot ročno luščenje in glajenje korenin v kombinaciji z antibiotiki. Tako da danes v večini primerov ni več potrebno, da bi zaradi zdravljenja parodontoze z antibiotikom prepojili celo telo.

Dr. Robič je že od nekdaj navdušenec nad napredno tehnologijo, zato ni naklučje, da smo bili med prvimi, ki smo se lotili zdravljenja parodontoze z laserjem in z njim dosegamo odlične rezultate, kljub vsemu pa se zavedamo, da je laser samo del terapije in ni čudežno orodje. Skupaj z računalniško podprto diagnostiko pa nam pomaga pri obvladovanju bolezni.

Podobne storitve

Naročite se na termin!