NAROČITE SE NA TERMIN

Košarica

Zdravljenje koreninskih kanalov – endodontija

Zdravljenje koreninskih kanalov

Endodontsko zdravljenje pod mikroskopom.

Pogosto pride zobni karies tako globoko, da zaradi njega odmre zobni živec.
Zob potemni in neha boleti, saj odmre, na vrhu korenine pa nam začne delati probleme. Tam namreč nastane granulom, ki pogosto sploh ne boli in pacienti mirno živijo dokler nekega dne ne pride do aktivacije (zaradi padca odpornosti).

Takrat zaradi hudih bolečin poiščejo zobozdravniško pomoč, do prihoda v ordinacijo pa ponavadi tudi že zatečejo. Takrat zobozdravniki nudimo prvo pomoč, da odvzamemo bolečino, zob pa v primeru, da je še rešljiv koreninsko zdravimo.

Zobno krono prevrtamo in poiščemo vse koreninske kanale (kočniki imajo tudi do 5 kanalov), jih s posebnimi inštrumenti razširimo in očistimo ter jih napolnemo z zdravilno pasto, v naslednjih sejah pa z tesno gumijasto polnilno pasto. Takšen zob čez pol leta ponovno slikamo z rentgenskim aparatom, da preverimo uspešnost zdravljenja (če je granulom izginil), šele nato pa po potrebi oskrbimo zob s prevleko.

V našem centru kanale širimo z različnimi sistemi za strojno širjenje kanalov, pomagamo si tudi z ultrazvokom, za temeljito spiranje in aktivacijo razkužila. V letu 2016 smo naše delo nadgradili še z uporabo zobozdravniškega mikroskopa. Z močno osvetlitvijo in do 36-kratno povečavo lahko naredimo prej nemogoče.

Zobe, ki so že bili neuspešno zdravljeni ali pa so v njihovih koreninah zalomljene iglice lahko pod mikroskopom ponovno zdravimo in odstranimo zalomljene inštrumente.

Kot zanimivost moramo omeniti tudi dezinfekcijo kanalov z laserjem in ultrazvokom, ki jo s pridom izvajamo na močno okuženih zobeh z gangreno. Študije kažejo izboljšanje dolgoročne uspešnosti iz 55% na 85%.

Pri zapletenih primerih, ko ne najdemo vseh kanalov si lahko sedaj pomagamo s CBCT 3D slikanjem zob, in na podlagi slike ugotovimo, kje leži skriti kanal, ali pa kateri kanal je vzrok bolečin.

Pri koreninskem zdravljenju imamo uspešnost povsem primerljivo z analizami narejenimi v raznih priznanih tujih klinikah! V primeru, da je zob temno zabarvan in da moti estetski videz, ga lahko tudi pobelimo. Več o beljenju temnih zob si lahko preberete tukaj.

Podobne storitve

Naročite se na termin!