NAROČITE SE NA TERMIN

Košarica

Totalna proteza – vse, kar morate vedeti!

Totalna proteza

Totalna proteza je snemno protetični nadomestek za izgubljene zobe, kot tudi resorbirane čeljustne grebene, ki se uporablja za obnovitev funkcije in estetike ustne votline. Običajno je izdelana iz toplopolimerizirajočega akrilata, v katerega so vloženi akrilatni zobje, ki posnemajo videz naravnih zob.

 

Namenjena je tistim, ki so iz različnih razlogov izgubili vse zobe v eni ali obeh čeljustih. Totalna proteza je prilagojena anatomiji posameznikove ustne votline, kar omogoča normalno govorjenje, žvečenje in estetiko.

 

Prednosti in slabosti totalne proteze

Glavna prednost totalne proteze je, da omogoča posameznikom, ki so izgubili vse zobe, ponovno pridobitev funkcije žvečenja, estetike nasmeha, olajša govor…

 

Poleg tega proteza izboljša tudi podporo mehkim tkivom obraza, kar vpliva tudi na zunanji izgled.

 

Izdelava totalne proteze običajno traja 3-4 tedne in zahteva 4-5 pacientovih obiskov v ambulanti. V primerjavi z ostalimi možnostmi za nadomeščanje izgubljenih zob je tudi cenovno ugodna.

 

Pri totalni protezi so možne tudi kasnejše prilagoditve in popravki, saj se z leti anatomija mehkih in trdih tkiv v ustni votlini spreminja, kar vpliva tudi na stabilnost in retencijo proteze.

 

Kljub temu pa obstajajo nekatere slabosti. Eden od glavnih izzivov je prilagajanje pacientov na novo protezo oziroma na brezzobost, kar lahko zahteva nekaj časa in potrpljenja. Poleg tega izdelava totalne proteze zaradi neugodnih anatomskih razmer ni možna pri vsakem pacientu oziroma so pri nekaterih potrebni dodatni pripravljalni, predvsem kirurški, postopki pred izdelavo tega snemno protetičnega nadomestka.

  

Zgornja in spodnja totalna proteza

Zgornja totalna proteza pokriva celoten čeljustni greben in trdo nebo zgornje čeljusti ter deluje po principu vakuma oziroma sesalnega učinka, ki se ustvari med akrilatno površino proteze in nepomično poroženevajočo sluznico – dlesnijo.

 

Spodnja proteza se opira na alveolni greben spodnje čeljustnice in jo na mestu stabilizirajo sile mehkih tkiv – jezika, lic, ustnic. Zato ker se pri spodnji protezi težje zagotovi sesalni učinek, je le ta običajno manj stabilna oziroma je njena stabilnost odvisna od višine čeljustnega grebena, ki pa se po izgubi zob in s časom postopoma zmanjšuje.

izdelava totalne proteze

Postopek izdelave totalne proteze

Postopek izdelave totalne proteze običajno poteka v več fazah.

 

Ob prvem obisku zobozdravnik opravi temeljit pregled pacientove ustne votline, oceni stanje mehkih tkiv, primernost oziroma resorpcijo kostnih grebenov in pregleda pacientove RTG posnetke. Če ste primeren kandidat za totalno protezo, potem se vzame prvi, tako imenovani anatomski odtis, katerega namen je pridobiti osnovno informacijo anatomije vaših trdih tkiv.

 

Na podlagi tega odtisa zobotehnik izdela individualno odtisno žlico, ki se bolj prilega vaši anatomiji, s katero nato v drugi fazi naredimo funkcijski odtis oz. odtis mehkih tkiv.

 

V tretji fazi v ordinaciji na podlagi določenih zakonitosti registriramo oz. na novo vzpostavimo ustrezen griz, določimo linijo poteka zob, na koncu pa izberemo tudi barvo in obliko bodočih zob.

 

Sledi preizkusna faza, ko dobimo od zobotehnika postavljene zobe v vosku – nekakšna preizkusna proteza. Tukaj ocenimo vse parametre, ki smo jih določili v tretji fazi in jih še lahko prilagodimo oz. popravimo ter protezo pošljemo v končno izdelavo.

 

V peti fazi izdelave nato tehnik zobe ulije v toplopolimerizirajoči akrilat in protezo ustrezno obdela, v ordinaciji pa protezo vstavimo v usta in preverimo njeno funkcionalnost, estetiko, ustreznost govora – fonetiko, griz itd.

 

Pacientu se ob tem poda tudi navodila za ustrezno higieno tako protez kot tudi ustne votline in ustrezno hrambo proteze.

 

Po približno 7-10 dneh sledi še kontrolni pregled, kjer ponovno preverimo ustreznost griza in prisotnost otiščancev in na mestih le-teh protezo prilagodimo.

 

Celotna izdelava totalnih protez traja približno 3-4 tedne in je odvisna tudi od morebitnega ponavljanja določenih faz. V časovnico je potrebno všteti še čas celjenja po ekstrakcijah zob, v kolikor jih pacient še ima. Takrat zaradi celjenja tkiv počakamo vsaj 4-8 tednov pred pričetkom izdelave proteze.

 

Možna je tudi vstavitev proteze takoj po ekstrakciji vseh zob v čeljusti, temu rečemo imediatna totalna proteza. Zaradi takojšnje izdelave in izpuščanja pomembnih faz v procesu izdelave lahko taka proteza služi zgolj kot nadomestek za prebroditev faze celjenja, nato pa je po običajno šestih mesecih potrebna izdelava nove proteze.

Druge možnosti nadomeščanja zob

Totalna proteza je primerna za tiste, ki so izgubili vse zobe v eni ali obeh čeljustih in si želijo hitre, enostavne in najcenejše rešitve nadomeščanja zob.

 

V kolikor si pacient želi kompleksnejše oskrbe brezzobosti, so možnosti nadomeščanja zob s pomočjo zobnih vsadkov naprednejše. Tako se lahko izdelajo snemne proteze na vsadkih, ki so bolj stabilne od klasičnih, imajo boljšo retencijo, pacient z njimi lažje funkcionira ali fiksni mostički na vsadkih po metodi All-on-4, ki so primernejši za tiste, ki ne želijo snemljive proteze.

 

Niso pa vse naštete opcije pri vsakem pacientu vedno izvedljive. Pri tistih, ki zaradi neustreznih anatomskih ali drugih pogojev niso primerni kandidati za oskrbo z vsadki, je terapija izbora klasična totalna proteza.

 

Pomembno je, da se posameznik posvetuje z zobozdravnikom, da skupaj ugotovimo najbolj primerno možnost oskrbe glede na njegove specifične potrebe, finančne zmožnosti, situacijo in primernost pogojev v ustni votlini.

Jan Plut, dr. dent. med.

Jan Plut, dr. dent. med.

Jan Plut, dr. dent. med., je izkušen zobozdravnik, specializiran za konzervativno zobozdravstvo, endodontijo in zobno protetiko, ki s svojim strokovnim znanjem ustvarja nasmehe, ki trajajo.

Delite to novico

Podobne novice

Parodontoza - parodontalna bolezen

Parodontoza

Na splošno opažamo, da se ljudem že pri 30-em letu poglabljajo obzobni žepki. Ko se žepki poglobijo, dlesen odstopa od

PREBERI VEČ

Naročite se na termin!