NAROČITE SE NA TERMIN

Košarica

Karies – vzroki, simptomi in zdravljenje!

Karies, znan tudi kot zobna gniloba, je danes najpogostejši vzrok za obisk zobozdravnika, saj se v Sloveniji s to težavo sooča kar dve tretjini otrok in večina odraslih. Gre za izjemno agresivno bolezen zob, ki lahko brez ustrezne obravnave in zdravljenja v kratkem času povzroči uničenje celotnega zoba. 

 

Ustrezna preventiva in zdravljenje sta zato nujna za ohranjanje optimalnega zdravja zob in ustne votline.

 

Kaj povzroča karies?

Da lahko ustrezno pristopimo k preprečevanju njegovega pojava, moramo sprva razumeti, kaj karies povzroča:

 

1. Bakterijska aktivnost

Usta so dom številnim mikroorganizmom, vključno z bakterijami, ki so naravni del naše ustne flore. Med njimi so nekatere bakterije (streptokoki), ki pri pojavu in razvoju kariesa igrajo ključno vlogo. 

 

Te bakterije se hranijo s sladkorji in drugimi ogljikovimi hidrati iz naše prehrane, pri čemer proizvajajo kisline, ki napadajo sklenino zob.

 

2. Prehranske navade

Prehrana, bogata s sladkorji in kislinami (sladke pijače, bonboni, nekateri sadni sokovi) tveganje za pojav kariesa znatno povečujejo. 

 

Vsakič, ko zaužijemo tovrstno hrano ali pijačo, dobijo bakterije v naših ustih priložnost, da proizvedejo kisline, ki napadajo naše zobe. 

 

slabe-prehranjevalske-navade

Priporočljiva je zmernost – večkrat kot takšna živila zaužijemo, manj časa ima slina nevtralizirati te kisline.

 

3. Slaba ustna higiena

Neustrezno čiščenje zob in dlesni lahko bakterijam omogoči, da se hitro množijo in tvorijo zobne obloge. 

 

Če zobnih oblog ne odstranjujemo redno, se lahko mineralizirajo v zobni kamen, kar še dodatno otežuje čiščenje in vodi do kariesa ter bolezni dlesni.

 

4. Suha usta

Slina igra ključno vlogo pri zaščiti zob pred kariesom, saj pomaga nevtralizirati kisline in remineralizirati sklenino. Dejavniki, ki povzročajo suha usta (nekatera zdravstvena stanja ali zdravila), lahko zmanjšajo prisotnost sline in povečajo tveganje za karies.

 

Statistično gledano so tveganju za pojav zobne gnilobe bolj podvrženi tudi posamezniki iz nižjega socialnega sloja s splošnim slabšim ustnim zdravjem, podobno velja tudi za starostnike in osebe, ki trpijo za bulimijo

 

Posebno tveganje predstavljajo tudi obdobja kemoterapije in ortodontskega zdravljenja, saj se v teh situacijah razmere v ustni votlini lahko poslabšajo, kar veča verjetnost za nastanek kariesa.

Zgodnji znaki in simptomi

 

Za preprečevanje resnejših težav z zobmi je bistveno zgodnje prepoznavanje znakov kariesa. 

 

Ključni znaki, na katere bodite pozorni, so:

 

  • Bele lise na zobeh – prvi znak demineralizacije sklenine, ki nakazuje začetek zobne gnilobe, so bele lise na zobeh. Te lise se sicer težje opazi, a so prvi znak, da sklenina izgublja minerale.
  • Občutljivost zob – ko kisline prodirajo skozi sklenino in dosežejo dentin, lahko povzročijo, da zob postane bolj občutljiv na temperaturne spremembe in sladkost.
  • Rjave ali črne lise na zobeh – rjave ali črne lise na zobeh so znak, da je karies napredoval in zahteva takojšnjo zobozdravstveno pozornost.
  • Luknje ali vidne poškodbe na zobeh – v primeru, da karies napreduje, lahko na zobeh opazimo tudi luknje ali vidne poškodbe. 
  • Bolečina ob ugrizu – bolečina ali nelagodje ob ugrizu lahko kaže na prisotnost kariesa, zlasti če je prizadet globlji del zoba.
  • Slab zadah iz ust – tudi konstanten slab zadah, ki ne izgine s ščetkanjem zob ali uporabo ustne vode, je lahko znak zobne gnilobe ali druge ustne infekcije.

 

kaj je karies zobna gniloba

 

Če opazite katerega koli od teh simptomov, je pomembno, da obiščete svojega zobozdravnika za natančno diagnozo in zdravljenje. 

 

Zgodnje ukrepanje lahko prepreči nadaljnje poškodbe zoba in potrebo po bolj invazivnih zobozdravstvenih postopkih.

 

Proces razvoja kariesa

Karies se ne razvije čez noč. Gre za postopni proces, ki lahko traja mesece ali celo leta, odvisno od različnih dejavnikov.

 

Proces razvoja kariesa lahko razdelimo na več stopenj:

 

1. Začetna demineralizacija

Vse se začne z demineralizacijo, ko kisline, ki jih proizvajajo bakterije iz sladkorjev v naši prehrani, začnejo raztapljati minerale v sklenini. To vodi do izgube trdote in gostote sklenine, kar se lahko izraža kot bele lise na zobu. 

 

2. Napredovanje v dentin

Če demineralizacija napreduje in sklenina postane dovolj tanka, kisline in bakterije začnejo napadati dentin, drugo plast zoba, ki leži pod sklenino. Ker je dentin manj mineraliziran in bolj porozen kot sklenina, se karies tu širi še hitreje.

 

3. Oblikovanje votline

Ko karies prodre globlje v dentin, se začne oblikovati votlina oziroma luknja. Na tej točki postanejo simptomi bolj očitni in se izražajo z bolečino pri žvečenju ter občutljivostjo na hladno ali vroče.

 

4. Vpliv na pulpo

Če se ne zdravi, lahko karies napreduje do zobne pulpe, ki vsebuje živce in krvne žile. To lahko povzroči vnetje pulpe, ki se kaže kot huda bolečina in lahko vodi do potrebe po koreninskem zdravljenju ali celo do izgube zobe.

 

5. Absces in izguba zoba

Na zadnji stopnji lahko vnetje pulpe povzroči nastanek abscesa, skupke gnoja na korenu zoba, kar zahteva takojšnje zdravljenje. 

 

Diagnostika

Temeljita diagnostika preprečuje nadaljnje propadanje zob in z različnimi metodami ter tehnikami natančno določa stopnjo kariesa. 

 

Zobozdravnik pregled prične z natančnim vizualnim pregledom zob in identificira morebitne vidne znake kariesa – temne lise, luknje ali druge nepravilnosti na površini zob. Pregled lahko razkrije tudi morebitne razpoke in obrabo zob, ki bi lahko povečala tveganje za pojav zobne gnilobe.

 

Karies se lahko zazna tudi preko nežnega tapkanja na zobe s posebnim instrumentom, ki lahko pomaga odkriti morebitne težave z zobno pulpo ali prisotnost zobnega abscesa.

 

Pri diagnozi kariesa igrajo ključno vlogo napredne tehnike, kot so zobni rentgen, laserska diagnostika in diagnostična barvila. Zobni rentgen je nepogrešljiv za odkrivanje kariesa v zgodnji fazi, saj omogoča vpogled v medzobne prostore in pod sklenino, kjer je vizualni pregled omejen. 

 

Laserska diagnostika prinaša večjo natančnost pri odkrivanju demineralizacije sklenine, kar zobozdravnikom omogoča zgodnje prepoznavanje kariesa. Diagnostična barvila pa se uporabljajo za lažje odkrivanje prizadetih območij na zobu, saj se vežejo specifično na demineralizirana mesta. 

 

Z uporabo teh metod zobozdravniki odkrijejo prisotnost kariesa in določijo njegovo stopnjo ter lokacijo, kar je ključno za načrtovanje ustreznega zdravljenja. 

 

Pravilna diagnoza omogoča individualiziran pristop k zdravljenju za vsakega pacienta, kar vodi do boljših dolgoročnih rezultatov. 

 

Metode zdravljenja 

Zdravljenje kariesa se razlikuje glede na stopnjo razvoja bolezni in stanje zob. Zgodnje faze je mogoče obravnavati z minimalno invazivnimi metodami, medtem ko naprednejše stopnje zahtevajo bolj obsežne postopke.

 

V zgodnjih fazah, ko je prizadeta le sklenina, je remineralizacijo mogoče spodbuditi z uporabo fluoridnih pripravkov, ki pomagajo obnoviti trdnost in strukturo sklenine, kar je seveda nujno podpreti tudi z izboljšanjem ustne higiene in prehranskih navad.

 

Ko karies napreduje in prizadene dentin, je običajno potrebno odstraniti prizadeto tkivo in zob zapolniti z zobno plombo. 

 

V primerih, ko je karies dosegel zobno pulpo, pa je običajno potrebno koreninsko zdravljenje, pri katerem se odstrani vneto ali okuženo zobno pulpo, koreninski kanali se očistijo in zatesnijo, na koncu pa se zob obnovi s plombo ali krono.

 

Preventiva in skrb za ustno higieno

Pri ohranjanju zdravja naših zob in preprečevanju kariesa je ključnega pomena predvsem preventiva. 

 

Osnova dobre preventive je redna in ustrezna ustna higiena, ki zajema vsakodnevno ščetkanje zob vsaj dvakrat dnevno z zobno pasto, ki vsebuje fluorid, in uporabo zobne nitke za odstranjevanje zobnih oblog med zobmi. Poleg tega se priporoča redna uporaba ustne vode, ki pripomore k zmanjšanju količine bakterij v ustih.

Zelo pomembna je tudi uravnotežena prehrana in izogibanje hrani in pijači, bogati s sladkorji ter kislinami

 

Redni zobozdravstveni pregledi so ključ do preprečevanja pojava kariesa 

 

Svojega zobozdravnika obiščite vsaj dvakrat letno za splošen pregled in profesionalno čiščenje zobnih oblog in kamna. Med pregledom bo zobozdravnik morda zaznal težave, ki jih sami ne bi opazili, in vam svetoval glede najboljših korakov za njihovo obravnavo.

 

Vlaganje v preventivo in redno skrb za ustno higieno ni le vlaganje v lep nasmeh, ampak v zdravje celotnega telesa. V Zobozdravstvenem centru Diamant smo tu, da vas podpiramo na vaši poti do zdravega nasmeha! 

Delite to novico

Podobne novice

Naročite se na termin!