NAROČITE SE NA TERMIN

Košarica

Zobne proteze

Totalna proteza

V zobozdravstvenem centru Diamant razumemo, kako pomembno je, da se v svoji koži počutite udobno in samozavestno. Vaš nasmeh pri tem igra ključno vlogo, zato smo tu, da vam pomagamo povrniti njegovo funkcionalnost in estetiko z rešitvami, prilagojenimi vašim potrebam. 

Ena izmed teh rešitev je zobna proteza, namenjena obnovi izgubljenih zob in zagotavljanju popolnega nasmeha, ki si ga zaslužite.

Z zobno protezo lahko torej nadomestite oziroma obnovite manjkajoče zobe in funkcionalnost ustne votline. Proteza igra ključno vlogo v obnovi nasmeha, saj ne le, da nadomešča izgubljene zobe, ampak tudi podpira preostale zobe, preprečuje njihovo premikanje in pomaga ohranjati strukturo obraza.

Naše proteze so oblikovane tako, da ni strahu pred njihovim izpadanjem, saj so skrbno prilagojene vsakemu posamezniku.

Za koga so zobne proteze primerne?​

Zobne proteze so primerne za ljudi, ki se soočajo z izgubo enega ali več zob zaradi različnih razlogov (bolezni dlesni, poškodbe, zobna gniloba ali naravna obraba zob s starostjo).

Zobne proteze so primerne za različne skupine ljudi: 

  • Starejši odrasli – starejši odrasli pogosto izgubljajo zobe zaradi staranja, parodontalne bolezni ali drugih zdravstvenih težav. Zobne proteze jim omogočajo, da nadomestijo manjkajoče zobe in izboljšajo svojo sposobnost žvečenja, govora in estetike.
  • Ljudje s kompletno izgubo zob – ljudje, ki so izgubili vse svoje zobe v eni ali obeh čeljustih, so kandidati za zobne proteze. Te proteze nadomeščajo vse zobe v čeljusti in ponujajo podporo pri žvečenju ter govorne funkcije.
  • Ljudje s parodontalno boleznijo – parodontalna bolezen lahko povzroči izgubo zob in poškoduje strukture dlesni in kosti, ki podpirajo zobe. Ljudje s parodontalno boleznijo, ki niso primerni za zobne vsadke ali druge rekonstruktivne možnosti, si lahko pomagajo s totalno protezo.
  • Posamezniki z nepravilnostmi čeljusti – ljudje s prirojenimi nepravilnostmi čeljusti ali poškodbami, ki vplivajo na strukturo ustne votline, lahko z zobno protezo izboljšajo ugriz, govorjenje in videz.

Vrste zobnih protez​

Pri zobozdravstvu Diamant nudimo naslednje 4 vrste zobnih protez:

  1. Totalne proteze so idealne za tiste, ki so izgubili vse zobe. Totalna proteza nadomešča vse zobe v čeljusti in tudi manjkajoče zobne grebene in omogoča zadovoljivo estetsko in funkcionalno oskrbo. V primeru, da je potrebno izpuliti nekaj zob, lahko že predhodno pripravimo t. i. imediatno totalno protezo, ki jo namestimo takoj po odstranitvi zob, kar pacientom omogoča, da ordinacijo zapustijo z novimi zobmi. Kljub temu običajno priporočamo, da se po puljenju zob počaka vsaj en teden, preden pričnemo z odtiskovanjem za trajnejšo protezo. 

  2. Delne proteze so namenjene nadomeščanju manjkajočih zob, ne da bi pri tem posegali v preostale zdrave zobe. Kovinske delne proteze z ulito bazo iz materialov Wisil/Wironit so trpežne in zanesljive rešitve za nadomeščanje manjkajočih zob, ki ponujajo dolgo življenjsko dobo in stabilnost.

  3. Snemna proteza na implantatih z locator polzili je proteza, ki jo enostavno odstranite in na klik pritrdite nazaj v usta. Pri tej protezi najprej vstavimo implantate in nato po 2-3 mesecih izdelamo snemni mostiček – protezo, ki se pritrdi na implantate s klikom, vendar je prva 2 meseca ne smete polno obremenjevati.

  4. Fiksna proteza na implantatih (all-on-4) predstavlja fiksno rešitev za brezzobe paciente, ki zagotavlja še večjo stabilnost in udobje, saj z uporabo nagnjenih zadnjih implantatov omogoča izogibanje anatomskim oviram (sinus, živec). Postopek je relativno enostaven in neboleč, traja približno eno uro, ne zahteva dodajanja umetne kosti okoli implantatov in se lahko izvede brez rezanja in šivanja. Omogoča tudi istočasno puljenje zob in namestitev implantatov ter novih zob brez potrebe po čakanju, kar pomeni, da pacienti dobijo fiksne zobe že v 24 urah. Poleg tega metoda All-on-4 slovi po visoki uspešnosti in predvidljivih rezultatih.

Prednosti zobnih protez​

Zobne proteze prinašajo številne prednosti, od izboljšane funkcionalnosti pri žvečenju in govoru do obnove estetike vašega nasmeha. Prav tako prispevajo k boljši splošni zdravstveni sliki, saj pomagajo ohranjati pravilno poravnavo preostalih zob in preprečujejo njihovo premikanje. 

Obnovitev nasmeha z zobnimi protezami vrača tudi samozavest in nasmehe brez zadržkov.

Omejitve

Kljub številnim prednostim se nekateri morda soočajo z začetnim obdobjem prilagajanja na novo protezo, ki lahko vključuje manjše nelagodje ali potrebo po določenih prilagoditvah.

Cenik zobnih protez​

Proteza

Cena na čeljust

Totalna proteza

600 evrov

Kovinska delna proteza z ulito Wisil bazo

850 evrov

Snemna proteza na 2 implantatih z locator polzili

2.700 evrov

Snemna proteza na 4 implantatih z locator polzili

5.100 evrov

Fiksna proteza na implantatih (ALL-on-4)

4.990 evrov + 2.000 evrov po približno 6 mesecih, ko naredimo končni mostiček iz zircon-oksidne keramike na 4 implantatih  

V zobozdravstvenem centru Diamant stremimo k temu, da je prehod na katero izmed zobnih protez čim bolj gladek, z rednimi pregledi in prilagoditvami, ki zagotavljajo popolno prileganje vaše nove proteze.

Pred vsako cementacijo protetičnega dela poskrbimo tudi za zdravljenje dlesni, parodontoze in granulomov, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo vseh zobnih nadomestkov. Zavzemamo se za hitro izdelavo in dostavo (običajno v roku 7 dni), kar dosežemo z natančnim načrtovanjem, uporabo najsodobnejše tehnologije in tesnim sodelovanjem z več zobotehničnimi laboratoriji iz Slovenije in tujine.

V našem zobozdravstvenem centru smo tukaj, da vam pomagamo izbrati najprimernejšo rešitev zobne protetike za vaše potrebe. Vaš nasmeh je naše poslanstvo in skupaj lahko dosežemo, da bo zasijal v polnem sijaju!

Naročite se na termin!