NAROČITE SE NA TERMIN

Košarica

Puljenje modrostnega zoba

Oralna kirurgija Zobozdravstvo Diamant - ekstrakcija, puljenje zoba

Modrostni zobje, znani tudi kot tretji kočniki ali osmice, se običajno pojavijo med 17. in 25. letom starosti na eni ali obeh straneh zgornje in spodnje čeljusti. Čeprav nekateri izrastejo brez težav, v mnogih primerih zaradi omejenega prostora v ustih ne izrastejo pravilno ali ostanejo delno skriti v dlesni ter pričnejo povzročati težave. 

 

Pacienti se k nam običajno zatečejo ob pojavu bolečin, vnetij, težav z ugrizom ali škodljivega vpliva na sosednje zobe, kar pogosto zahteva kirurško odstranitev modrostnega zoba.

Postopek odstranjevanja

Pred samim posegom kirurške odstranitve zoba se opravi pregled pri kirurgu, ki bo izvedel poseg. Na prvem pregledu se naredi CBCT posnetek in dogovori za termin ekstrakcije zoba. 

 

Sama odstranitev traja do ene ure in je opravljena v lokalni anesteziji.

 

Potek puljenja modrostnega zoba določajo njegova lega, stopnja izrasti, anatomija ter bližina pomembnih struktur. Za oceno stanja se uporablja rentgenski posnetek (ortopan), v primeru potrebe po podrobnejšem pregledu pa se lahko izvede tudi CBCT, 3D-slikanje, ki natančno prikaže zob in sosednje strukture.

 

 • Popolnoma izrasel modrostni zob:

Če je zob popolnoma izrasel in brez zapletene koreninske anatomije, lahko ekstrakcijo opravi splošni zobozdravnik. Zob se najprej razmaje s posebnimi kiruškimi vzvodi in nato dokončno izdere s kleščami, sledi čiščenje in po potrebi šivanje rane na katero se postavi sterilni tampon.

 

 • Modrostni zob še ni izrasel:

V primerih, ko zob ni popolnoma izrasel, ima nepravilno lego ali je blizu občutljivih struktur (živec, sinus), pa poseg opravi oralni ali maksilofacialni kirurg. Pri posegu je potreben rez v dlesni in odstranitev dela kosti za lažji dostop, pri čemer se zob lahko odstrani po delih. Rano se nato zašije s šivi, ki jih je potrebno odstraniti po 10-14 dneh. Včasih pa za šivilni material uporabimo šive, ki so resorptivni in odpadejo sami čez 2-3 tedne. 

Kako ravnati po posegu?

Po posegu pacient na rano prejme sterilen tampon, ki ga z ugrizom drži na mestu 15 minut. Manjše krvavitve iz rane so na dan posega ali naslednji dan normalne. V primeru obsežnejše krvavitve iz rane, ki se sama ne ustavi je potreben ponovni obisk zobozdravnika. 

 

Po odstranitvi modrostnega zoba lahko bolečino, ki se pojavi po prenehanju delovanja anestezije, blažite s protibolečinskimi sredstvi, razen z aspirinom. Za zmanjšanje otekline priporočamo hlajenje prizadetega območja s hladilnimi vrečkami preko krpe do 15 minut, nato pa eno uro premor in ponovitev. 

 

Oteklina običajno izgine v tednu dni. 

 

Po posegu se priporoča, da ne izpirate ust ali se dotikate rane z jezikom. Prve tri dni svetujemo uživanje mehke hrane, ki ni vroča ali začinjena, in izogibanje pretirani aktivnosti ter kajenju.

Za koga je puljenje modrostnega zoba primerno

Za puljenje modrostnega zoba se po temeljitem pregledu, rentgenskem slikanju in posvetu odločimo, ko je ta nepravilno izraščen in povzroča:

 • oteženo vzdrževanje ustne higiene (tveganje za nastanek cist ali infekcij zaradi delno izraslega zoba, ki ga je težko čistiti),
 • bolečine,
 • pogosta vnetja dlesni in okoliških tkiv,
 • uničenje korenin sosednjega zoba,
 • pretesno stanje zob v ustih (stiskanje ostalih zob ali poškodbe čeljusti).


Če se soočate s katero od teh težav, vam priporočamo posvet s strokovnjakom, ki bo ocenil vaše stanje.

 

V kolikor pa vaši modrostni zobje ne povzročajo nevšečnosti, je možno, da jih ohranite, ob tem pa je potrebno redno spremljanje s pomočjo rentgenskih slik in rednih pregledov. Če se za puljenje modrostnega zoba ne odločite, je izjemno pomembno, da vzdržujete dobro ustno higieno in skrbite za zdravje dlesni ter ostalih zob.

Prednosti puljenja modrostnega zoba

Puljenje modrostnega zoba ima za zdravje ustne votline številne prednosti:

 • preprečuje tesno stanje zob, ki lahko vodi do težav z ugrizom in estetiko nasmeha,
 • zmanjšuje tveganja za vnetja, ki lahko vplivajo na splošno zdravje,
 • zmanjšuje tveganja za poškodbe sosednjih zob,
 • preprečuje nastanek cist.

Potencialne omejitve in tveganja

Čeprav je puljenje modrostnega zoba rutinski in varen poseg, so možna potencialna tveganja.

 

Med možnimi zapleti sta vnetje ekstrakcijske rane, ki lahko podaljša čas celjenja brez trajnih posledic in sindrom suhe alveole, ki nastane zaradi neupoštevanja navodil glede kajenja in izpiranja. Suha alveola povzroča močne bolečine, ki se navadno pojavijo 3-5 dan po ekstrakciji, neprijeten okus, vonj iz ust, otečene bezgavke in vročino. Takšna bolečina izzveni v nekaj dneh. Včasih je potreben kontrolni obisk pri zobozdravniku, ki bolečino oblaži z vstavitvijo posebnega trakca namočenim v raztopino, ki deluje protivnetno in protibolečinsko. 

 

Morebitne poškodbe mandibularnega ali jezičnega živca lahko povzročijo mravljinčenje v spodnji ustnici ali zmanjšano občutljivost jezika, medtem ko lahko pri zgornjem modrostniku nastane povezava med ustno votlino in sinusom, kar sicer podaljša celjenje, vendar se običajno zaceli brez posledic. 

Cena puljenja modrostnega zoba

Cena ekstrakcije – odstranitve modrostnega zoba je med 150 in 250 evri. Cena je odvisna od zapletenosti posega.

 

Če razmišljate o odstranitvi modrostnega zoba, nas obiščite za posvet, kjer bomo na podlagi rentgenskih slik in temeljitega pregleda ugotovili, ali je poseg primeren za vas. 

 

V našem zobozdravstvenem centru Zobozdravstvo Diamant vam zagotavljamo, da je puljenje modrostnega zoba izvedeno v skladu z najvišjimi standardi oskrbe, od predoperativnega svetovanja do pooperativne oskrbe.

Podobne storitve

Naročite se na termin!