NAROČITE SE NA TERMIN

Košarica

Ustna higiena, odstranjevanje zobnega kamna

Čiščenje zobnega kamna in oblog je ključ do zdrave ustne votline

Vsakodnevno vzdrževanje ustne higiene je ključno za ohranjanje zdravih zob in dlesni. Poleg rednega ščetkanja zob je profesionalno čiščenje zobnega kamna in oblog prav tako pomembno, da ohranimo optimalno ustno zdravje. Kamen na zobeh, ki ga tvorijo mineralne obloge zaradi mineralizirane zobne obloge (zobnega plaka), se sčasoma nabira in lahko vodi do različnih težav, če ni odstranjen.

Zakaj je priporočamo čistiti kamen in obloge dvakrat na leto?

Dolgoročna prisotnost zobnega kamna in oblog lahko vodi do številnih zobozdravstvenih težav, vključno z gingivitisom, paradontozo in kariesom. V Zobozdravstvenem centru Diamant priporočamo redno čiščenje zobnega kamna in oblog dvakrat na leto iz več razlogov: preprečevanje gingivitisa, zmanjšanje tveganja za parodontalno bolezen, ohranjanje zdravih zob ter svež dah in estetski vidik.

 

 

Pravilna tehnika čiščenja zob

Pravilna tehnika ščetkanja je prav tako pomembna za učinkovito odstranjevanje zobnega plaka, kamna in oblog. Zobne ščetke naj bodo postavljene pod kotom 45 stopinj proti dlesni, pri čemer je potrebno nežno ščetkati in narediti krožne gibe. Zobe ščetkamo vsaj dve minuti, vključno s sprednjo in zadnjo stranjo zob ter dlesni.

Uporaba medzobnih ščetk

Medzobne ščetke so odlično sredstvo za čiščenje med zobmi, kjer zobne ščetke nimajo dosega. Zelo pomembna je ustrezna velikost medzobne ščetke, saj jih je na tržišču veliko. V Zobozdravstvenem centru Diamant v ordinacijah v Celju in Ljubljani vam ustni higienik svetuje pri izbiri pravilne velikosti medzobne ščetke ter demonstrira njihovo uporabo.

Parodontalna bolezen in kako jo zdravimo

Parodontalna bolezen zajema vse vnetne bolezni, ki prizadenejo strukturo, ki podpira zobe, vključno z dlesnimi, kostjo in vezivnim tkivom. V zgodnji fazi, imenovani gingivitis, lahko parodontalno bolezen zdravimo z izboljšanjem ustne higiene, rednimi obiski zobozdravnika in s čiščenjem zobnega kamna ter oblog. V bolj naprednih fazah, kot je parodontitis, zahteva dodatne postopke, kot so globoko čiščenje dlesni, kirurški posegi ali druge terapevtske možnosti. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje parodontalne bolezni sta ključnega pomena za preprečevanje resnih zapletov, vključno z izgubo zob.

 

Parodontologija Zobozdravstvo Diamant - vnete dlesni, bolezni dlesni

 

Čiščenje zobnega kamna in oblog ter skrb za ustno higieno sta ključna za ohranjanje zdravih zob in dlesni. V Zobozdravstvenem centru Diamant v ordinaciji Celje in Ljubljana nudimo številne zobozdravstvene storitve, ki vam lahko pomagajo pri rednem vzdrževanju in skrbi za vaše ustno zdravje.

 

Prispevek je napisala Jolanda Hribar, dipl. ustni higienik, ki v Ordinaciji Ljubljana Zobozdravstva Diamant skrbi za vašo ustno higieno, zdravje dlesni in zdravi paradontozo.

Delite to novico

Podobne novice

Zabarvani zobje

Zabarvani zobje

Rumenkasti zobje so normalni, takšni so, ker je na takšnem zobu sklenina popolnoma prosojna in skozi njo proseva rumenkasta barva

PREBERI VEČ

Naročite se na termin!