NAROČITE SE NA TERMIN

Košarica

Cena zobnega implantata

Ker je nadomestitev zob z zobnimi vsadki – implantati draga in dolgoročno pomembna odločitev je dobro, da razjasnimo kaj vpliva na ceno. Na trgu je več tisoč proizvajalcev zobnih implantatov. Določene implantate je možno naročiti kar preko spletne trgovine v tujini že za 50 EUR. Sam implantat je namreč le vijak, ki se ga privijači v čeljust in ga je možno narediti na skoraj vsakem CNC stroju. Razlike med proizvajalci pa so v površini implantata, v povezavi med implantatom in nadgradnjo – abutmentom, in obliko implantatov.

Mnogo proizvajalcev dela standardne peskane ali jedkane površine. Boljši vsadki imajo bolj napredno obdelane površine na katerih kost prej priraste in lahko zato takšen implantat zato prej obremenimo z nadgradnjo.

Povezava med implantatom in nadgradnjo je bistvenega pomega na mehansko vzdržnost in špranjo med vsadkom in nadgradnjo. Tu se je izkazalo, da je največji problem pri cenejših vsadkih. Zaradi špranje pri obremenitvah pride namreč do poškodb kosti ob vsadku in tudi vnetja – periimplantitisa.

Po pregledu implantatov različnih proizvajalcev lahko hitro ugotovimo, da marsikateri proizvajalec vgradi neko lastnost v obliko vsadka, pa pravzaprav sploh ne razume namena. Pri teh stvareh pride do razlik med proizvajalci, ki so na trgu že desetletja in ogromno vlagajo v razvoj, medtem ko drugi kopirajo.

Implantat - zobni vsadek, cena zobnega implantata

V našem centru uporabljamo vsadke proizvajalca Neodent, ki je del Straumann Group iz Švice. Gre za 3. največjega proizvajalca implantatov na svetu! Letno se vstavi preko 2,1 miljona vsadkov Neodent po celem svetu. Večkrat pridejo k nam tudi pacienti s težavami oz. vnetjem ob implantatih, pa ne vedo niti katere vsadke imajo v čeljusti. Ponavadi povejo le, da so jim zagotovili, da so to najboljši implantati iz Nemčije ali Švice. Na koncu se izkaže, da imajo v ustih res nemški implantat, vendar žal od nepriznanega in velikokrat tudi nekvalitetnega proizvalaca. Tako lahko pride do težav, saj ima vsak proizvajalec za vijačenje svoje orodje in nastavke, in če gre za redek vsadek, ki pri nas sploh ni na tržišču, težko pomagamo oz. nastopijo komplikacije in dodatni stroški. Vstavitev implantata je pomembna odločitev, naj bo tudi odgovorna. Razlika v ceni vsadka je lahko poplačana ob prvi komplikaciji ali izgubi implantata, saj je dodajanje kosti v defektu, ki lahko nastane zelo komplicirano. Tudi z najboljšimi vsadki prihaja z leti do zapletov in težav, s slabšimi pa praviloma še veliko prej, zato preberite tudi članek o življenjski dobi vsadkov. Pomembna je tudi nadgradnja implantata. Cementirana prevleka je cenejša od privijačene. Prednost vijačene je, da jo lahko odstranimo in nazaj privijačimo, medtem ko se cementirano ponavadi uniči ob demontaži, pa tudi višek cementa, ki steče bo namestitvi krone pod dlesen, lahko povzroča vnetje in izgubo kosti ob vsadku. Če vstavimo več implantatov hkrati, je cena bistveno nižja, kot če jih vstavljamo v več posegih. Prav tako pri protetični nadgradnji, če odtisnemo ali poskeniramo več hkrati, je cena nižja. Zato se pri nas giblje cena Neodent vsadka od 650-700 EUR.

Kovinsko keramična krona na implantatu

  • Cenejša nadgradnja s titanovim abutmentom in privijačeno porcelansko krono.
€400-550

Vstavitev implantata

  • Vstavitev zobnega vsadka in namestitev oblikovalca dlesni. Implantat se lahko vstavi tudi brez rezanja in šivanja, če so primerni anatomski pogoji.
€650-700

Brezkovinska krona na implantatu

  • Nadgradnja s privijačeno estetsko brezkovinsko visoko estetsko krono iz cirkonijevega dioksida.
€500-600

Naročite se na termin!