NAROČITE SE NA TERMIN

Košarica

Kako dolgo implantati v resnici držijo?

Ker niso poceni, je življenjska doba implantatov je zelo pomembna tema, ki pa odkrito povedano nima jasnega odgovora.

Nekje ponujajo doživljenjsko garancijo na implantate, drugje 10 let. V drobnem tisku pa ponavadi piše, da je garancija samo na implantate – torej material.

Da razčistimo, implantati so iz titana, primerno močni, da zdržijo grizne sile. Zato težav na tem nivoju v splošnem res ni pričakovati.

Za Vas je pomembno kako dolgo bo implantat oz. vsadek zdržal v vaši kosti, da boste nanj lahko kvalitetno grizli.

To je odvisno od mnogo dejavnikov:
1. Terapevtova dolžnost je, da izbere kvaliteten zobni vsadek, z dobro površino in obliko. Zanj mora izbrati ustrezno nadgradnjo. Vijačena protetična nadgradja je boljša od cementirane, ker se lahko odstrani in servisira, prav tako ni cementa, ki bi lahko zašel pod dlesen in povzročiv vnetje. Zagotovljeni morajo biti pogoji za kvalitetno in enostavno čiščenje.
2. Kost v katero vstavimo implantat je različno čvrsta in prekrvavljena. Če je vaš zobni greben pretanek ali prenizek za vstavitev implantata, je potrebno dodati umetno kost ali pa vsadke vstaviti pod večjim kotom, da se izognemo žilam, živcem ali sinusu.
3. Sladkorna bolezen, kajenje, zdravljenje osteoporoze lahko pomembno vplivajo na življenjsko dobo.
4. Obremenitev implantatov mora biti primerna; v zgornji čeljusti za fiksno pritrjene zobe potrebujemo najmanj 4 vsadke, optimalno 6. V spodnji čeljusti za sidranje proteze najmanj 2, za fiksno privijačene zobe pa vsaj 4 vsadke.
5. Redna pravilna higiena doma in kontrole vsaj enkrat letno pri zobozdravniku. Za čiščenje vsadkov doma uporabljamo posebne ščetke, v ordinaciji pa vam lahko protetične nadomestke odvijačimo, jih odstranimo iz ust in temeljito očistimo okoli vsadkov.
6. Periimplantitis je podobna bolezen kot parodontoza, napade pa vsadke. Prvi znak je krvavitev ob implantatu. Če ukrepamo takoj, jo lahko v večini primerov ustavimo in pozdravimo.

Zato se je izkazalo, da dentalni turizem in oskrba pacientov z implantati v tujini na dolgi rok povzroča več zapletov in na koncu tudi višje stroške kot oskrba doma. Sedaj veste, da obljubam, da so implantati za večno ne smete verjeti.

Vsi, ki se resno ukvarjamo z implantologijo se zavedamo, da je implantat samo zobni nadomestek. Nadomestki pa so slabši od naravnega zoba.

Doživljenjske garancije pri nas ne dobite, ker ni poštena in ne moremo stati za njo. Garantiramo vam lahko le, da bomo naše delo opravili strokovno, da bomo skrbeli za vas tudi v prihodnosti in da boste pri nas lahko reševali tudi morebitne zaplete.

Vsekakor je naš cilj, da implantate obdržite v funkciji desetletja. Uporabljamo uveljavljene implantate Straumann Grupa Neodent, z dokazanimi lastnosti za dolgotrajen uspeh. To so:

  1. konična povezava med vsadkom in nadgradnjo, ki preprečuje vstop bakterij,
  2. preskok platforme (implantat je širši, nadgradnja pa se iz njega nadaljuje v obliki cveta) in
  3. dobro površino SLA na katero se kost hitro in kvalitetno priraste, ter tam dolga leta tudi ostane.

Uspešnost vsaditve implantata

3 letno preživetje implantatov

5 letno preživetje implantatov

10 letno preživetje implantatov

Naročite se na termin!