NAROČITE SE NA TERMIN

Košarica

Občutljivi zobni vratovi – zobne erozije

Občutljivi zobni vratovi – zobne erozije

Zobje so v področju zobnega vratu (ob dlesni) prekriti s sklenino, ki ščiti dentin (zobovino), ki je občutljiva na mehanske, termične in kemične dražljaje. Ko se sklenina obrabi, je zaščita “živega” dela zoba slabša, zato nas zobje skelijo na hladno, sladko ali kislo.
Zobni vratovi se razgalijo zaradi kemičnih ali mehanskih vplivov. Pojav imenujemo zobna erozija. Pogosto uživanje kisle hrane in nato čiščenje s trdo zobno kartačko zobe močno obrabi. Kislina jih najprej omehča, trde ščetine pa abradirjo.
Sčasoma se odmakne tudi dlesen, defekt pa se veča po površini in globini. Ko sega erozija dovolj globoko, se na tem mestu začne med žvečenjem zob minimalno upogibati, kar povzroča še hitrejše izpadanje hidroksiapatitnih kristalov iz zoba, pojav pa se imenuje abfrakcija.
Pri bulimiji so zaradi bruhanja stopljene nebne strani zoba.
Rešitev:
Priporočamo, da zobe po zaužitju kisle hrane sperete z vodo in pred ščetkanjem počakate vsaj 15min. Razgaljene zobne vratove popravimo z belimi zalivkami, ki morajo biti natančno narejene, da pod njimi ni previsov, saj se lahko tam nabirajo bakterije, ki pa lahko povzročajo vnetje in krvavenje dlesni.
Pri manjših razgaljenjih premažemo vratove s posebnim premazom, ki zapre pore na površini zoba in preprečuje probleme.
Zobne erozije in abfrakcije so “bolezen” modernega sveta, imajo jo tudi ljudje, ki izvrstno skrbijo za zobe, žal pa ji zobozdravniki posvečajo premalo pozornosti.

Recesija in erozija dlesni

Delite to novico

Podobne novice

Naročite se na termin!