NAROČITE SE NA TERMIN

Košarica

Apikotomija – postopek, potek in okrevanje

Apikotomija je kirurški postopek za zdravljenje okužb na konici korenine zoba, katerih ni mogoče odpraviti s standardnim endodontskim zdravljenjem (zdravljenjem koreninskih kanalov).

 

Postopek apikotomije zobozdravniku omogoča, da odstrani okuženo tkivo na konici korenine, prepreči nadaljnje širjenje okužbe in omogoči celjenje okoliškega tkiva.

 

Pri pacientih, ki potrebujejo apikotomijo, so najpogostejši simptomi bolečina, cista ali granulom (kronična ali akutna bolečina), oteklina in rdečina v dlesni okoli prizadetega zoba, absces/izcedek (majhna bela ali rumena tvorba na dlesni) in občutljivost na toploto ali mraz. Ti simptomi niso samo neprijetni, ampak zahtevajo takojšen posvet z zobozdravnikom, saj lahko neustrezno zdravljeni vodijo do širjenja okužbe v druge dele telesa.

 

Razlogi za apikotomijo 

Apikotomija je potrebna, kadar standardno koreninsko zdravljenje ne uspe odpraviti okužbe ali vnetja na konici korenine zoba. 

Najpogostejši razlogi za tovrstno zdravljenje so:

 

 • Nepopolno endodontsko zdravljenje

Do le-tega pride, kadar zobozdravniku med koreninskim zdravljenjem ne uspe popolnoma očistiti, oblikovati in zapolniti celotnega koreninskega kanala. To lahko vodi do preostanka bakterij v kanalih, ki povzročajo nadaljnje okužbe in vnetja. 

Nepopolno zdravljenje se običajno pojavi zaradi težko dostopnih kanalov, zapletene anatomije korenine ali neustrezne tehnike.

 

 • Ciste ali granulom

Granulom nastane, ko odmre zobni živec, čiščenje ter dezinfekcija koreninskega kanala pa nista uspešna zaradi številnih drobno prepletenih kanalčkov v vrhu korenine. Preostale bakterije v tem delu nato povzročijo vnetje. Vnetna cista je vrečka, napolnjena s tekočino, ki se razvije zaradi dolgotrajnega vnetja in lahko povzroča bolečino ali oteklino.

 

 • Anatomija koreninskega kanala 

Ta lahko včasih prepreči uspešno čiščenje in dezinfekcijo, kar vodi v stalno prisotnost bakterij.

 

 • Ponavljajoče okužbe

Znak, da standardno zdravljenje ni bilo uspešno in zahteva dodatno kirurško obravnavo.

apiktomija kaj je kako poteka

Kako poteka postopek apikotomije? 

Apikotomija je kirurški postopek, ki se izvede pod lokalno anestezijo, zato je poseg praktično neboleč. 

 

  • Pred samim posegom zobozdravnik opravi natančno diagnostiko, ki vključuje tudi rentgensko slikanje prizadetega zoba. Na ta način je mogoča ocena obsega okužbe in načrtovanje postopka oziroma zdravljenja. 
  • Osebje v ambulanti vas bo ustrezno zaščitilo in pripravilo za poseg, tako da med samim postopkom ne boste veliko videli. Pomembno je, da ste sproščeni in zobozdravniku zaupate. 
  • Kirurg bo v predelu prizadete zobne korenine naredil majhen rez v dlesni ali ustni sluznici. Dlesen bo nato nežno odmaknil, da doseže zobno korenino.
  • Sledi brušenje kosti nad vneto spremembo in odstranitev vnetega tkiva skupaj z vrškom obolele zobne korenine, kar je bistveno za odstranitev okužbe in preprečitev njenega širjenja.
  • Koreninski kanal zoba se nato očisti in zapolni z različnimi zmesmi in materiali, ki so za to predvideni. Ti materiali preprečujejo ponovno okužbo in pomagajo pri celjenju.
  • Rana se zapre s kirurškimi šivi, ki se nato čez približno teden dni odstranijo. Na mestu odstranjenega obolelega zobnega vrška bo nastal prazen prostor, ki ga bo organizem sčasoma zapolnil z zdravo kostjo.

 

Pacienti med apikotomijo običajno občutijo nekaj pritiska, praskanja in vrtanja, vendar nobene bolečine, zato se posega ni treba bati. Celoten postopek je zasnovan tako, da je za pacienta čim bolj udoben in zagotavlja trajno rešitev za težave z okuženo zobno korenino.

Po posegu se opravi še RTG slikanje, ki služi kot primerjalna osnova za oceno uspešnosti apikotomije čez pol leta, ko se izvede kontrolni pregled ter ponovi rentgensko slikanje.

kako poteka postopek apiktomije

Okrevanje po posegu

Po posegu boste v ambulanti prejeli vse potrebne napotke in nasvete za obvladovanje bolečine in otekline. 

 

Ker gre pri apikotomiji za manjši kirurški poseg, lahko takoj po posegu samostojno zapustite ambulanto in se tudi sami odpeljete domov. Priporočljivo je, da mesto posega pričnete hitro hladiti, saj je največja težava po posegu zmerna oteklina, ki je praviloma največja tretji dan, nato pa se postopoma manjša. Pooperativne bolečine so običajno obvladljive s protibolečinskimi sredstvi (analgetiki). 

 

Zapleti po apikotomiji so redki, lahko pa pride do vnetja rane, kar podaljša čas celjenja. Pri posegu v zgornji čeljusti lahko pride do odprtja nosne ali čeljustne votline (sinusa), vendar se rana običajno spontano in normalno zaceli. Pri posegu na zadnjih zobeh spodnje čeljusti je lahko zaplet poškodba živca, kar povzroči prehodno motnjo občutka ali mravljinčenje v delu spodnje ustnice.

 

Po sedmih dneh se na kontrolnem pregledu odstranijo šivi. Do takrat je zelo pomembno, da pacient skrbi za ustno higieno in okoli rane ščetka nežno ter previdno. Priporoča se tudi izpiranje ustne votline z žajbljevim čajem, slano vodo ali antiseptikom. Po apikotomiji se nekaj dni priporoča uživanje tekoče hrane in izogibanje vroči hrani in pijači, alkoholu, kajenju ter večjim telesnim naporom

 

Antibiotik se pri apikotomiji, razen pri posebej ogroženih ljudeh, ne predpisuje. Dobra novica je, da vam po posegu pripada bolniški stalež. O dolžini odsotnosti z dela se na podlagi izvida dogovorite s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo predpisal ustrezni bolniški stalež, odvisen predvsem od narave vašega dela. Običajno pa pacientom po apikotomiji pripada od enega do pet dni bolniškega staleža.

 

Hitro ukrepanje ob pojavu simptomov okužbe ali vnetja na konici zobne korenine je ključnega pomena za ohranjanje zdravja vaših zob. Apikotomija predstavlja učinkovito rešitev, ki omogoča ohranitev zoba.

 

Če imate kakršna koli vprašanja ali potrebujete dodatne informacije o postopku, vas vabimo, da nas kontaktirate za posvet. Skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vaše zobozdravstvene težave.

Delite to novico

Podobne novice

Naročite se na termin!