NAROČITE SE NA TERMIN

Košarica

Navodila po operaciji

Navodila po operaciji

Želimo, da so Vaši obiski pri nas nezapleteni od prvega naprej, zato spodaj navajamo nasvete, ki Vam bodo pomagali pri premagovanju težav in pojavov, ki se pojavljajo po oralni operaciji. Prosimo Vas, da v primeru daljših neprijetnih simptomov in težav kadarkoli pokličete naš center.

Navodila:

1. Ko učinek anestezije popusti, lahko za odpravljanje bolečin zaužijete zdravila, ki Vam jih je predpisal zdravnik, vendar le v majhnih odmerkih in vedno po zaužitju hrane. Vsaka tovrstna zdravila lahko (zaužita na prazen želodec) povzročijo slabost in izzovejo bruhanje.

2. NE DOTIKAJTE SE OBMOČJA OPERATIVNEGA POSEGA! Prva stopnja procesa zdravljenja je izolacija rane. Izogibajte se pretiranemu žvečenju, pljuvanju ter izpiranju. S prsti in jezikom se ne dotikajte rane, saj s tem ovirate proces celjenja rane, sprožite pa lahko tudi obsežne krvavitve ali infekcije.

3. Na območju posega lahko pričakujete manjše krvavitve ali izcedek. To lahko traja cel prvi dan. Prvo uro po operaciji z zobmi čvrsto držite bombažno gazo, ki so jo na mesto operacije namestili v ordinaciji. Če krvavitev ne poneha, menjajte gazo in jo enako držite še pol ure ali celo uro.
Če se po nekem času krvavitev ponovno pojavi, usta previdno izperite s hladno vodo in na rano položite čisto gazo. Čvrst prijem gaze za 15 – 30 minut običajno reši težavo. Če krvavitev kljub temu ne odneha, pokličite ordinacijo.

4. OMEJITE FIZIČNE AKTIVNOSTI
Prvih 24 do 48 ur omejite vse telesne napore, saj lahko povzročajo krvavitve na območju operacije in s tem povezane neprijetne občutke. Med počitkom z vzglavnikom privzdignite glavo.

5. BOLEČINA, KI SLEDI POSEGU bo najhujša 6 do 8 ur po posegu. Da omejite bolečino, zaužijte zdravila, ki jih je v ta namen predpisal zdravnik. Prosimo Vas, da v času uživanja teh tablet ne uživate alkoholnih pijač. Ne čakajte, da bolečina postane nevzdržna predenj zaužijete zdravila proti bolečinam, saj se lahko le-ta do takrat že tako razvije, da jo bo zelo težko obvladati. Srednje močna do močna bolečina je običajno prisotna največ 24 do 48 ur. Po tretjem dnevu po posegu je lahko prisotna le še rahla bolečina in neprijetna občutja. Konstantna ali naraščajoča bolečina po 3 oziroma 4 dneh je posledica večje izgube krvi ali vnetja. Če imate občutek, da se to dogaja v Vašem primeru, nas pokličite, da Vam bomo lahko pomagali ublažiti težavo.

6. OTEKANJE KOT POSLEDICA OPERATIVNEGA POSEGA se običajno pojavi v prvih 12 do 24 urah po operaciji, pogosto pa se v dnevu po operaciji še stopnjuje. Tretji dan bi ta oteklina morala že izginjati. Otekanje lahko preprečimo in zmanjšujemo z večkratnim 30 minutnim intervalnim izmenjavanjem mrzlih obhladkov in presledkov. Težavo lahko poskusite reševati tudi z zdravili, ki delujejo protivnetno.

7. POMEMBNO JE UŽIVANJE TEKOČINE. Pijte hladno vodo, čaj, juhe ali sokove. Dokler oteklina ne izgine in se ne ustavi krvavitev, se izogibajte uživanju vročih tekočin.

8. NEKAJ DNI PRI PIJAČAH NE UPORABLJAJTE SLAMICE, saj lahko z njo odstranite krvni strdek na površini rane in tako podaljšate čas celjenja le-te.

9. IZBIRA HRANE je odvisna od Vaših želja. Najlažje boste uživali mehko, hladno hrano, ki ne zahteva veliko žvečenja (izogibajte se oreščkom, rižu, semenom,…). Kljub temu naj bo hrana, ki jo uživate hranilna, saj je od tega odvisen potek okrevanja in Vaše počutje. Lačni ljudje se hitro razburijo in se zato tudi težje soočajo s težavami, ki se pojavljajo po operaciji. Ko se bo Vaš želodec pomiril, lahko v Vašo dieto po svojem občutku vključite juhe, kuhano ribo, poparjenega piščanca, pire krompir, testenine, sir in kuhano zelenjavo.

10. Natančno uživajte antibiotike oz. katerakoli zdravila, ki jih po posegu predpiše zdravnik. V času jemanja antibiotikov je priporočljivo uživanje jogurta z aktivnimi bio-kulturami. Če ob antibiotikih uživate kontracepcijske tablete, se zavedajte, da se lahko le-tem učinek v času sočasnega uživanja obeh zdravil precej zmanjša.

11. Zdravila, ki jih sicer uživate, nemoteno uživajte naprej, razen, če Vam je zdravnik svetoval drugače.

12. NE KADITE, saj kajenje upočasnjuje proces celjenja in izsušuje ustno votlino.

13. Če ste bili med operacijo deležni intravenozne anestezije ali uživate predpisana zdravila proti bolečinam, 24 ur po operaciji ne vozite avtomobila.

14. Če je med vašo operacijo prišlo do stika s sinusi, se prosim držite naslednjih navodil:
– NE čistite si nosu,
– NE kihajte skozi nos. Če se pojavi nujna potreba po kihanju, opravite to skozi odprta usta.
– NE kadite in ne uporabljajte slamice.
– IZOGIBAJTE se plavanju in napornim aktivnostim vsaj teden dni po operaciji.
– Prisotnost rahle krvavitve iz nosu ni nenavadna.

TU SMO ZA VAS

Bi želeli posvet z našim strokovnjakom?

Naročite se na termin!