Nasveti pred in po posegih

Prosimo, da pred posegom zobozdravnika obvestite o kakršnihkoli zdravstvenih posebnostih (šum na srcu, sladkorna bolezen, visok krvni pritisk, umetna srčna zaklopka, revma,…), o alergijah, o uživanju zdravil za zmanjševanje telesne teže ali katerihkoli drugih zdravil (zdravila za srce, aspirin, antikoagulacijska terapija,…), torej o čemerkoli, kar bi lahko vplivalo na potek in izid operacije.
Upoštevanje teh navodil je zelo pomembno, saj je od tega odvisen uspeh operacije in posledično Vaša varnost. Neupoštevanje navodil lahko povzroči preložitev ali celo odpoved posega. Če imate kakršnokoli vprašanje o podanih navodilih, nas prosim pokličite in z veseljem Vam bomo pomagali.

 

Navodila:

1. Tri dni pred operacijo ne uživajte Aspirina, če vaš kardiolog to dovoli.
2. Na dan operacije pojejte lahek obrok, ne bodite tešči.
3. Vsaj 7 dni pred operacijo morate biti zdravi (ne bolehati za npr.: virozo, prehladom, kašljem,…).
4. Operacije ni možno opraviti, če imate aktivni herpes.
5. Doma si pripravite led ali mrzle obkladke za hlajenje mesta operacije.
6. Priporočljivo je, da s pacientom, ki bo deležen večjega posega, pride v ordinacijo tudi druga oseba, ki bo po posegu poskrbela tudi za prevoz pacienta domov.
7. Pacient naj bo oblečen v ohlapna oblačila, kar velja predvsem za rokave, ki jih mora biti možno zavihati nad komolec.

Želimo, da so Vaši obiski pri nas nezapleteni od prvega naprej, zato spodaj navajamo nasvete, ki Vam bodo pomagali pri premagovanju težav in pojavov, ki se pojavljajo po oralni operaciji. Prosimo Vas, da v primeru daljših neprijetnih simptomov in težav kadarkoli pokličete naš center.

1. Ko učinek anestezije popusti, lahko za odpravljanje bolečin zaužijete zdravila, ki Vam jih je predpisal zdravnik, vendar le v majhnih odmerkih in vedno po zaužitju hrane. Vsaka tovrstna zdravila lahko (zaužita na prazen želodec) povzročijo slabost in izzovejo bruhanje.
2. NE DOTIKAJTE SE OBMOČJA OPERATIVNEGA POSEGA! Prva stopnja procesa zdravljenja je izolacija rane. Izogibajte se pretiranemu žvečenju, pljuvanju ter izpiranju. S prsti in jezikom se ne dotikajte rane, saj s tem ovirate proces celjenja rane, sprožite pa lahko tudi obsežne krvavitve ali infekcije.
3. Na območju posega lahko pričakujete manjše krvavitve ali izcedek. To lahko traja cel prvi dan. Prvo uro po operaciji z zobmi čvrsto držite bombažno gazo, ki so jo na mesto operacije namestili v ordinaciji. Če krvavitev ne poneha, menjajte gazo in jo enako držite še pol ure ali celo uro.
Če se po nekem času krvavitev ponovno pojavi, usta previdno izperite s hladno vodo in na rano položite čisto gazo. Čvrst prijem gaze za 15 – 30 minut običajno reši težavo. Če krvavitev kljub temu ne odneha, pokličite ordinacijo.
4. OMEJITE FIZIČNE AKTIVNOSTI
Prvih 24 do 48 ur omejite vse telesne napore, saj lahko povzročajo krvavitve na območju operacije in s tem povezane neprijetne občutke. Med počitkom z vzglavnikom privzdignite glavo.
5. BOLEČINA, KI SLEDI POSEGU bo najhujša 6 do 8 ur po posegu. Da omejite bolečino, zaužijte zdravila, ki jih je v ta namen predpisal zdravnik. Prosimo Vas, da v času uživanja teh tablet ne uživate alkoholnih pijač. Ne čakajte, da bolečina postane nevzdržna predenj zaužijete zdravila proti bolečinam, saj se lahko le-ta do takrat že tako razvije, da jo bo zelo težko obvladati. Srednje močna do močna bolečina je običajno prisotna največ 24 do 48 ur. Po tretjem dnevu po posegu je lahko prisotna le še rahla bolečina in neprijetna občutja. Konstantna ali naraščajoča bolečina po 3 oziroma 4 dneh je posledica večje izgube krvi ali vnetja. Če imate občutek, da se to dogaja v Vašem primeru, nas pokličite, da Vam bomo lahko pomagali ublažiti težavo.
6. OTEKANJE KOT POSLEDICA OPERATIVNEGA POSEGA se običajno pojavi v prvih 12 do 24 urah po operaciji, pogosto pa se v dnevu po operaciji še stopnjuje. Tretji dan bi ta oteklina morala že izginjati. Otekanje lahko preprečimo in zmanjšujemo z večkratnim 30 minutnim intervalnim izmenjavanjem mrzlih obhladkov in presledkov. Težavo lahko poskusite reševati tudi z zdravili, ki delujejo protivnetno.
7. POMEMBNO JE UŽIVANJE TEKOČINE. Pijte hladno vodo, čaj, juhe ali sokove. Dokler oteklina ne izgine in se ne ustavi krvavitev, se izogibajte uživanju vročih tekočin.
8. NEKAJ DNI PRI PIJAČAH NE UPORABLJAJTE SLAMICE, saj lahko z njo odstranite krvni strdek na površini rane in tako podaljšate čas celjenja le-te.
9. IZBIRA HRANE je odvisna od Vaših želja. Najlažje boste uživali mehko, hladno hrano, ki ne zahteva veliko žvečenja (izogibajte se oreščkom, rižu, semenom,…). Kljub temu naj bo hrana, ki jo uživate hranilna, saj je od tega odvisen potek okrevanja in Vaše počutje. Lačni ljudje se hitro razburijo in se zato tudi težje soočajo s težavami, ki se pojavljajo po operaciji. Ko se bo Vaš želodec pomiril, lahko v Vašo dieto po svojem občutku vključite juhe, kuhano ribo, poparjenega piščanca, pire krompir, testenine, sir in kuhano zelenjavo.
10. Natančno uživajte antibiotike oz. katerakoli zdravila, ki jih po posegu predpiše zdravnik. V času jemanja antibiotikov je priporočljivo uživanje jogurta z aktivnimi bio-kulturami. Če ob antibiotikih uživate kontracepcijske tablete, se zavedajte, da se lahko le-tem učinek v času sočasnega uživanja obeh zdravil precej zmanjša.
11. Zdravila, ki jih sicer uživate, nemoteno uživajte naprej, razen, če Vam je zdravnik svetoval drugače.
12. NE KADITE, saj kajenje upočasnjuje proces celjenja in izsušuje ustno votlino.
13. Če ste bili med operacijo deležni intravenozne anestezije ali uživate predpisana zdravila proti bolečinam, 24 ur po operaciji ne vozite avtomobila.
14. Če je med vašo operacijo prišlo do stika s sinusi, se prosim držite naslednjih navodil:
– NE čistite si nosu,
– NE kihajte skozi nos. Če se pojavi nujna potreba po kihanju, opravite to skozi odprta usta.
– NE kadite in ne uporabljajte slamice.
– IZOGIBAJTE se plavanju in napornim aktivnostim vsaj teden dni po operaciji.
– Prisotnost rahle krvavitve iz nosu ni nenavadna.

Po posegu priporočamo nekaj-urni počitek, vsekakor pa se je potrebno izogibati pretiranim naporom in fizičnim aktivnostim. V rano ne drezajte z jezikom, in ne sesajte iz nje. Kadilcem priporočamo, da dan po posegu ne kadijo.

 

V obdobju od prvega do tretjega dne po operaciji je otekanje na območju puljenja običajno in ga lahko omilite s hladnimi obkladki na obrazu ob mestu puljenja.

 

Prvi dan po puljenju je rahla krvavitev običajna in ne predstavlja razloga za skrb. Krvavitev poskusite ustaviti s 15 do 30 minutnim pritiskom čiste bombažne gaze na mesto puljenja. Ta postopek lahko po potrebi večkrat ponovite. K ustavitvi krvavitve bo pomagal tudi sedeč položaj telesa ali privzdignjeno vzglavje med počitkom.
Lakoto potešite s hladno in mehko hrano, ki ne zahteva veliko žvečenja in grizenja. Izogibajte se trdi in vroči hrani ter pijačam.
Prav tako ni primerno uživanje alkohola in kakršnokoli izpiranje ust v dnevu po operaciji.

Bolečino lahko lajšate s protibolečinskimi tabletami, vendar nikakor za to ne uporabite Aspirina, saj ta redči kri in lahko sproži krvavitve. Priporočamo Naprosin ali Lekadol.

Če menite, da se pri Vas pojavljajo nenavadne spremembe in težave, takoj pokličite Vašega zobozdravnika.

Po posegu lahko na mestu vsaditve implantata pričakujete oteklino in krvavitev.
Oteklino omilimo s hladnimi obkladki na delu obraza, k meji na območje rane, krvavitev pa bo prenehala, če bo Vaše vzglavje med počitkom privzdignjeno, lahko pa jo omilite tudi s 15 do 30 minutnim pritiskom sterilne gaze na mesto rane. Postopek lahko večkrat ponovite.

Preden popusti lokalna anestezija vzemite protibolečinske tablete in tako nadaljujte do naslednjega dne. V tem obdobju se izogibajte uživanju vročih napitkov. Prav tako ne uživajte trde hrane in hrane, ki zahteva veliko žvečenja.

Če Vam je zobozdravnik predpisal kakršnakoli zdravila (antibiotik,…) jih morate uživati po navodilih in v celoti porabiti.

V tednu po operaciji je priporočljivo, da usta izpirate z ustno vodo Curasept z 0,2% klorheksidina.

Pomembno je, da na mesta, kjer so vstavljeni implantati 6 tednov ne grizete.

Na splošno po implantaciji veljajo nasveti za po operaciji.
ortodontski aparati neopazni

Ortodontski aparati

Snemni in fiksni neopazni ortodontski aparati.

endodontsko zdravljenje

Zdravljenje koreninskih kanalov

Zdravljenje granulomov – mikroskopsko endodontsko zdravljenje koreninskih kanalov.

all on 4 implantati

All-on-4

Če ste ali boste v kratkem izgubili vse zobe, vam jih metoda All-on-4 povrne v enem dnevu.

oralna kirurgija, puljenje zob, ekstrakcije

Oralna kirurgija

Oralnokirurški posegi, zdiranje zob, apikotomije.